2013. április 1., hétfő

The Bells of Saint John

Szombat 18:15...Igen, Doctor Who 7.évad 2.felvonás. Elindult!
"I don't know where I am!" 
The Bells of St. John - ©BBC
Azok között a szerencsések között vagyok, akik már láthatták a The Bells of St. John c. részt, mert igen, ez egy kiváltság. ;)
Egy laza, annyira DW-s epizódot láthattunk, amennyire az várható volt. Az előzetesek, 'sneak peekek' segítségével szinte a teljes részt ki lehetett volna találni (többé-kevésbé), így utólag belátva. Azért furcsa, mert mégiscsak Steven Moffat írta. Tőle pedig megszokhattuk a csavaros, vagy a legalább az egy váratlan fordulat/részt. Panaszra mégsincs okom, mert azért jó pár helyen megcsillant, felbukkant a zsenialitása. Legelső nézésre mégis volt egy kis hiányérzetem. Már az epizód fele lement, amikor még szinte nem történt semmi. A Doktor még mindig Clarával ismerkedett, Clara még mindig a Doktorral flörtölt. Végül az utolsó tíz percben gyorsan legyőzték az ellenséget. Nyilván ez egy enyhe sarkítás és valóban szükséges volt egy picit megismerni Clarát...és igen a végén valóban kaptunk egy pofont is. ***SPOILER*** The Great Intelligence állt a történések hátterében, MEGINT.***SPOILER***  (még, hogy nem lesz átívelő szál...humbug!) No, de akkor is. Ennyi várakozás után, megdobnak minket egy ilyen résszel. Túl rövidnek éreztem, a hosszú felvezetés után egy ilyen gyors lezárással. (de lehet, csak telhetetlen vagyok) Bár ugyanezt éreztem az Asylum of the Daleks résznél is, aztán egy féléves várakozás után elkezdtem értékelni. Talán idő kell neki, hogy leülepedjen. Apropó Asylum of the Daleks...Lehet, hogy mindenben Moffat utalásait keresem, de ott is és itt is elhangzott ugyanaz a mondat és nem, nem a "RYCBAR"-re gondoltam..."Where I am?" ugye-ugye! Valóban túl egyszerű és gyakori ez a kérdés, de nem éppen hétköznapi szituációban hangzott el egyik esetben sem. (hát persze) Nos tehát, véletlen vagy nem véletlen, az itt a kérdés. 
A rész címe (mint kiderült) egy poén, amit már az elején le is lőttek. Szerintem zseniálisan...legyen elég annyi, őrült szerzetes Doktor, 1207, ügyfélszolgálat...  Bár nem tartozott szervesen az epizódhoz, ez a szösszenetnyi 'Comic Relief' (ha úgy tetszik) indította el a történetet. 
Clara nem ért az internethez?! Mármint, nem igaz, hogy látja milyen hálózatok vannak, de nem tud rákattintani egyikre sem, mert ő nem ért hozzá...de ennyire?! ...
A kávézós, motoros, fezes részek olyan kedvesen illettek  a képbe. Valódi, esetlen, gyerekes, Doktoros részek voltak. Persze mindez a megbízhatóan "gyerekes" játékú Matt Smithnek köszönhető.(gondoljunk csak arra, amikor cappuccinót rendel...még mindig tud újat mutatni) Meg persze Moffat bácsi rendesen szórta az utalásokat, amiket vagy még nem értünk, vagy már értünk és örülünk magunknak, vagy kellene értenünk, de eddig nem voltunk figyelmesek. (Amelia Williams könyve, a 'prequelből' megismert falevél, rycbar123 stb.) 
Aztán Moffat igencsak  az orrunk alá dugta, "nesztek nektek információs társadalom".  "Doctor:Human souls. Trapped like flies in the World Wide Web. Stuck forever. Crying out for help. Clara: Isn't that basically Twitter?" Arról nem is beszélve, az "ellenséggel" folytatott harcot is a különböző közösségi hálók segítségével nyerik meg...Tanulság: Ne írd ki a profilodra hol dolgozol, ha egy világmegsemmisítő egységnél tevékenykedsz!
Sőt, külön nyilatkozta, hogy ránk akart ijeszteni...így is van! Így kell leszoktatni szegény gyereket a netezésről! (vagy a nyílt hálózatokra csatlakozástól)
Alapvetően azért semmi baj nem volt Kedves John harangjaival, pláne, hogy három hónapja DW-ra kiéhezetten lestem minden egyes pillanatot. Clara érdekes útitársnak ígérkezik(mintha Rivert és Donnát kevertük volna össze), Jenna-Louise Coleman egészen új színt vitt a DW-be, majd meglátjuk mi lesz belőle.
Várva várom, mi lesz jövőhéten! (bár ez az Indiana Jonesos plakát!...hát)
The Rings of Akhaten - ©BBC



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése